Relaxed en gezond lezen zonder klachten…

Relaxed en gezond lezen zonder klachten…

Je kent het wel, het liefst verslind je boeken maar je kunt het niet lang meer volhouden. Snel vermoeid, stijve nek en het is niet altijd even handig of prettig om je boek of  je e-reader vast te houden.

We buigen ons hoofd teveel en te lang voorover in een statische zithouding waardoor het zwaartepunt van het hoofd voor de halswervelkolom komt te liggen. 

Het gevolg is dat de nekspieren extra belast worden omdat ze het 4 kg zware hoofd omhoog moeten houden, waardoor er een overbelasting ontstaat in de spieren van de nek- en schouderregio. De tussenwervelschijven en wervelgewrichten kunnen ook overbelast raken waardoor nek- en rugpijn ontstaat. 
Om deze belasting te verminderen zijn we geneigd om het boek dichterbij te houden terwijl lezen op zich al een maximale inspanning vraagt van onze ogen. Hoe dichterbij iets scherp wordt waargenomen des te boller wordt de ooglens. En hoe boller de ooglens hoe meer energie dit kost. De oogkringspieren langdurig in een te korte leesafstand belasten kan overbelasting en spierverkortingen veroorzaken van de oogspieren. 

Onze houding en de leesafstand is dus van groot belang. Als je leest in een houding die niet erg geschikt is voor je lichaam, kun je klachten krijgen. Veel voorkomende klachten door een verkeerde houding en leesafstand zijn; nek- schouderpijn, koude handen of kramp in handen of nek, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Maak de boekenwurm weer in je los met de onderstaande kijktips voor een ontspannen leeshouding

-    Leg je boek in een hoek van 20° of gebruik een boekensteun, dit zorgt voor een betere kijk- en lichaamshouding. Er zijn diverse varianten op de markt zoals de lees- en schrijfhulp of voor op schoot. 

-    Hou de lectuur recht voor je zodat de halswervels symmetrisch recht boven elkaar blijven.
-    De leesafstand is optimaal als de afstand tussen jouw middelste vingerkootje en je elleboog tussen je gezicht en het boek past.
-    Zit actief rechtop, borst vooruit en schouders naar achteren bijvoorbeeld aan de tafel. Of zit  in een relaxzetel met een goede steun in de onderrug en steun voor de ellebogen. 
-    Vindt je het lastig om rechtop te zitten; gebruik dan een zitschijf om een actieve zitpositie met de  open heuphoek te vergemakkelijken.            
 
-    Richt de ogen regelmatig in de verte (bijvoorbeeld uit het raam) om de ogen te ontspannen. Neem dus regelmatig een pauze, vraag niet het maximale van oogspieren en voorkom dat de oogspieren niet meer los kunnen        laten/verkorten.
-    Zorg voor voldoende licht tijdens het lezen. 
-    Lees vooral niet in bed, de onderrug wordt niet goed ondersteund. 
-    Wil je toch liggend lezen, gebruik dan de Glazy; Dit is een bril die het zicht 90° draait en hierdoor kun je makkelijk tv kijken vanuit bed of een boek lezen zonder nekkramp. 

-    Indien klachten aanhouden is het misschien verstandig eens een afspraak te maken bij de huisarts.