Hoe stel ik mijn bureauhoogte in?

Hoe bepaal ik mijn bureauhoogte?

Waarschijnlijk stond je er nog niet bij stil, maar je bureauhoogte is afhankelijk van je lichaamslengte! Zo moet de tafel zich aan jou aanpassen en zeker niet omgekeerd.
Blijkbaar is iedereen in België gedoemd om aan een “standaard” bureauhoogte van 75cm te werken. Waar kleinere mensen zich nog wel eens behelpen met een voetenbankje, stellen grotere mensen hun stoel heel laag in om niet al te veel voorovergebogen te moeten werken. Maar een te lage stoelpositie heeft serieuze gevolgen voor de belasting op je lage rug. Je draagt toch ook niet een gemiddelde schoenmaat 41 als je op kleinere of grotere voet leeft?

Hoe je bureauhoogte correct instellen stap 01.jpg

1. Eérst pas je de stoel aan je beenlengte aan. Bij een juiste stoelinstelling streef je een open heuphoek na zodanig dat je knieën lichtjes naar beneden wijzen. De hoek tussen je romp en je benen wordt zo bewust groter dan 90°. Als je stoeltype geen open heuphoek toelaat, dan zorg je voor een zo hoog mogelijke stoelinstelling zonder dat je voeten contact met de grond verliezen. Je mag ook geen snijdend effect aan je billen voelen. Maak nu met je ellebogen een hoek van 90° zonder dat je de schouders optrekt. Laat vervolgens iemand anders de hoogte opmeten van je elleboogpunt tot aan de grond.

Hoe je bureauhoogte correct instellen stap 02.jpg

2. Afhankelijk van het type werk kan je dan de juiste hoogte berekenen. Gebruik je afwisselend je toetsenbord en muis naast lezen en schrijven, dan adviseren we de afstand van je elleboogpunt tot aan de grond +3 à 5cm.
Doe je echter vooral aan data- en tekstverwerking, dan nemen we de ellebooghoogte eventueel min de hoogte van het toetsenbord. Op ellebooghoogte zal echter maar voor een minderheid van de gebruikers zijn. Terwijl je zou verwachten dat we dan gemiddeld voor de meeste mensen op 75cm zouden uitkomen, blijkt het dan dat nagenoeg alle tafels systematisch te laag staan! Aan een te lage bureau kan je onmogelijk nog een goede zithouding bekomen. Is je bureau echter te hoog, dan zou je kunnen overwegen om een voetenbankje of een stoel met een voetenring te gebruiken.

Hoe je bureauhoogte correct instellen stap 03.jpg

3. Schuif zo dicht mogelijk met je buik tot tegen de rand van je werkblad om de hefboom op je rug zo klein mogelijk te maken. In ons voorbeeld gebruiken we een tafel met buikuitsparing waardoor je nog dichter kan aanschuiven en bovendien je gehele onderarm ondersteund wordt. Gedaan met het gevoel van die scherpe tafelrand op je armen.

Hoe je bureauhoogte correct instellen stap 04.jpg

4. Ook bij rechtstaand werken gelden dezelfde vuistregels. Afwisseling is ook hier de boodschap. Werk je immers te lang staand, dan loop je kans om rugpijn te krijgen door juist een te holle houding.